Varmebehandling har vist seg å være svært effektivt for personer som lider av ulike smertetilstander, herunder revmatiske sykdommer. Ofte opplever denne gruppen en bedring når de drar sydover til varmere strøk. Hva er det som egentlig gjør at varme har slik effekt mot smerter?

De terapeutiske effektene av varme er flerfoldige. Først og fremt utvider blodårene seg når det er varmt og blodgjennomstrømmingen ut i vev og kapillærer blir kraftigere. Med økt blodtilførsel øker oksygenet i områder i kroppen som f.eks. har betennelser eller skader og vil derfor bidra til smertelindring, samt at skader i vev og kollagen bli raskere reparert.

Det som er spesielt med infrarød varme er at den går mye dypere inn i kroppen enn varmen fra vanlige badstuer, faktisk fem ganger dypere, og er derfor mer effektiv.

Den setter i gang mange viktige kroppslige prosesser som bl.a. økt blodsirkulasjon og derav smertelindring som beskrevet i detalj ovenfor. Mange smertepasienter forteller om sterkt forbedret helsetilstand ved jevnlig bruk av infrarød badstue, og kan til og med redusere eller kutte ut medisiner.

I vårt nordlige klima er infrarød varmeterapi spesielt populært for de som normalt må dra til sydligere strøk for å oppnå smertelindring og bedre livskvalitet. Utover smertelindring har infrarød varmeterapi mange andre fordeler. Man kan faktisk oppnå en puls på rundt 125 slag i minuttet som bidrar til å øke forbrenningen på samme tid, og ikke minst gir en treningseffekt for de som er bevegelseshemmede.

Man svetter også mye i en infrarød badstue og jevnlig bruk avgifter kroppen kraftig, ettersom huden er vårt største avgiftningsorgan. Faktisk er det vist at man svetter ut nesten 7 ganger mer giftstoffer i en infrarød badstue sammenlignet med en normal finsk badstue.

Dette er en positiv effekt ettersom vi daglig omgir oss med store mengder giftstoffer som vi får i oss via mat, drikke, røyking, sminke mm. Som en konsekvens vil man merke en penere og friskere hud med bedre spenst og elastisitet. De som bruker infrarød badstue jevnlig vil samtidig merke bedre søvnkvalitet og generelt velvære. Infrarød varme har med andre ord ikke bare en unik evne til å lindre smerter i muskler og ledd, men man får en rekke andre helsefordeler med på kjøpet.